Read more: https://www.blogzablogove.com/2017/05/zashchita-na-teksta-ot-kopirane.html#ixzz5pb2K2yiC expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

КАК ДА БЪДЕМ ЛИДЕРИ

1. Лидерите неуморно осъвременяват екипа си, използват всяка среща като възможност да оценяват, да наставляват и да изграждат самоувереност.

Трябва да инвестирате огромна част от времето и енергията си като лидер в три дейности:

Трябва да оценявате — да се уверявате, че правилните хо­ра са на правилните работни места, да подкрепяте и да придвижвате напред тези, които са на правилните места, и да отстранявате тези, които не са.
Трябва да наставлявате - да напътствате, да критикувате и да помагате на хората да подобрят своето изпълнение по всякакъв начин.
Трябва да изграждате самоувереност – да покажете насърчение, грижовност и признание. Самоуве­реността зарежда с енергия, тя ще даде на вашите хора смелостта да поемат рискове и да постигат отвъд онова, за което са мечтали. Това е горивото на печелившите екипи.

Възползвайте се от всяка възможност, за да изграждате самоувереност у тези, които заслужават. Използвайте без задръжки похвалата;  колкото е по-конкретна, толкова  по-добре.

2. Лидерите правят всичко възможно хората не само да имат ясна визия, но и да живеят, и да дишат с нея.

Трябва непрекъснато да говорите за визи­ята. И говорете с всекиго. Един от най-често срещаните проблеми в организациите е, че лидерите предават визията на най-близките си колеги и послед­ствията от нея така и не стигат до хората на предната линия. Спомнете си всички случаи, в които сте се натъквали на груб или изтормозен чиновник в универсален магазин, говорещ за страхотно обслужване, или са ви поставяли на изчакване от оператор в телефонен център в компания, която обещава скорост и удоб­ство.
По някаква причина те не са чували мисията, може би защо­то тя не е била изкрещяна в тяхна посока - достатъчно силно или достатъчно често.

3. Лидерите влизат в кожата на всеки, излъчвайки положителна енергия и оптимизъм

Настроението на лидера е заразно. Оптимистичният ме­ниджър със своята положителна нагласа се оказва, че ръководи екип или организация от весели хора с позитивен светоглед. Песимистичният мърморко си има собствено нещаст­но племе. Нещастните племена трудно печелят.

4. Лидерите установяват доверие с искреност, прозрачност и уважение

Лидерите установяват доверие и като отдават дължимото там, където е нужно. Те никога не унижават хората си, като крадат някаква идея и твърдят, че е тяхна. Не „целуват задници“ на горе и „не раздават ритници“ надолу, защото са достатъчно самоуверени и зрели, за да знаят, че успехът на екипа им ще им донесе признание, при това по-скоро рано, отколкото късно. В лоши моменти лидерите поемат отговорност за онова, което се е объркало. В добри периоди те щедро разпределят похвалите върху всички.
Когато са ви направили лидер, не са ви дали корона, а отговорност да извадите на повърхността най-доброто у другите. За тази цел хората трябва да ви вярват. И те ще ви повярват, стига да покажете искреност, да отдавате дължимото и да останете реални.

5. Лидерите имат смелостта да вземат непопулярни решения и да действат по интуиция.

Трудните решения предизвикват оплаквания и съпротива. Задължението ви е да слушате и да обяснявате решенията си ясно, но да се движите напред. Не предъвквайте непрекъснато едно и също и не придумвайте.
Понякога вземането на решение е трудно не защото е непо­пулярно, а защото интуицията ви го подсказва и то не се поддава на „техническа“ обосновка. Много е писано за загадките на интуицията, но всъщност става дума за разпознаване на модели. Виждали сте нещо толкова много пъти, вие просто знаете какво става този път. Фактите може да са непълни или данните - да са ограничени, но ситуацията ви изглежда много, много позната. Направили са ви лидер, защото сте виждали по-добре и в повечето случай сте били прави. Слушайте интуицията си - тя ви казва нещо.

6. Лидерите сондират и напредват с любопитство, граничещо със скептицизъм, уверявайки се, че на въпросите им се отговаря с действия.

Когато сте лидер, работата ви е да разполагате с всички въпроси. Трябва да се чувствате невероятно удобно в позицията на най-глупавия в стаята. Всеки разговор, който водите по отношение на дадено решение или предложение, трябва да е изпълнен с ваши реплики: „Ами ако?“, „Защо не“‘ и „Как така?“. Въпросите обаче никога не са достатъчни. Трябва да се уверите, че те провокират дебат и повдигат проблеми, по които започва да се работи.
Помнете: когато кажете нещо, не значи, че то ще се случи само защото сте лидер, ако  не направите всичко възможно да се уверите, че вашите въпроси и притеснения се посрещат с действие, те нямат никакво значение.

7. Лидерите вдъхновяват поемането на рискове и ученето чрез даване на пример.

Печелившите организации прегръщат поемането на рискове и ученето. Ако искате хората ви да експериментират и да разширяват мисленето си, сами дайте пример. Можете да създадете култура, която приветства поемането на рискове, като свободно признавате грешките си и говорите за това, което сте научили от тях.

Учете се от хората си. В най-добрия случай всички те ще са по-умни от вас. Това не означава, че не можете да ги ръководите!

8. Лидерите празнуват.

Празнуването кара хората да се чувстват като победители и създава атмосфера на признание и положителна енергия. Представете си отбор, който печели Световната купа, и да не се лее шампанско. Просто не е възможно.

Работата е твърде голяма част от живота, за да не се признават миговете на постижения. Сграбчвайте колкото се може пове­че от тях. Превръщайте ги в „голяма работа“. Ако вие не го нап­равите, никой няма да го стори



How to Become an Inspirational Leader (Infographic)



No comments:

Post a Comment