Read more: https://www.blogzablogove.com/2017/05/zashchita-na-teksta-ot-kopirane.html#ixzz5pb2K2yiC expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ВЪТРЕШНА И ВЪНШНА СРЕДА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА

1. Същностна харатеристика на организацията 

под организация най-често се разбира:
- Ред, подреденост, систематизираност на нещо материално или духовно
- Нещо, което е противоположно на хаоса
- Дейност по създаване на подреденост
- Обединение, институция, учреждение. 

Според Е. Шайн организацията е планирана координация на дейностите на известен брой хора с оглед постигане на общи, ясни формулирани цели и намерения чрез разделение на труда и функциите и чрез йерархия на авторитета и отговорностите.

На базата на това определение могат да се направят следните изводи:
  1. Организ. Е място, където се осъществяват планирани дейности, между които съществува  и координация. Тази координация е както по отношение на пространството, така и по отношение на времето.
  2. Освем координация на дейността, организ. Включва и определен брой хора.на хората в органиц. Трябва да се гледа като на индивиди, членове на групи, членове на организацията.
  3. В съдържанието на организ. Се включват и общите цели. Те са общи, защото: посредством организ. Хората достигат инндивидуалните си цели и удовлетворяват своите потребности; защото посредством хората и тяхната дейност организ. Постига целта, за която е създадена.
  4. Рт съдейства за постигане на целите, защото посредством него се обособяват отрасли, дейности. От своя страна разделението на труда бива: хоризонтално \ води до създаване на структурни звена, в коите се осъществяват съответни функции или съответни дейности \ и вертикално.
  5. Йерархия на авторитета и отговорностите се извършва посредством вертикалното разделение на труда. В резултат на тази форма се обособяват и йерархичните равнища. 
Организацията може да се разглежда и като система- сложна, вероятностна, динамична, социална. Като такава система тя е изградена от елементи, между които съществуват връзки и зависимости. Елементите на системата и връзките между тях изграждат нейната вътршна среда. Освем като система, организ. Може да се разглежда и като елемент на по-голяма система. Като такава чрез пазара  тя получава от външната среда ресурси, използва ги и ги реализира променени на външната среда.
Цели, които стоят пред всяка една организация – най-често са свързани с:
- произвеждане на собствена производствена, инвестиционна, иновационна, пазарна политика;
- изграждане на хомогенен състав на организ.;
- осигуряване на конкурентноспособност;
- подобряване на крайния икон. Резултат.
Основни принципи при изграждане и функцониране на организацията
осигуряване възможност на организацията за извършване на дейност въз основа на различни форми на собственост
- свобода на организ. Взаимоотношения
- съчетаване между свобода и самостоятелност на организациите на основата на пазарни механизми
- афиширане предмета на дейност чрез регистриране на различни ФЛ и ЮЛ по ТЗ
- създаване на съюзи за защита на интересите.
Фактори, които оказват влияние върху функционирането на организацията
- предмет на дейност; отраслова принадлежност; информац. Осигуряване; пространствено дислоциране.
Видове организации
  1. според подхода при създаването: формални и неформални
  2. според юридическия статус: ЕТ и търговски дружества\СД, КД, ООД, АД, КДА\ .
  3. според размера: малки, средни, големи
  4. според регистрирания предмет на дейност: промишлени, търговски, образователни, спортни и др.


2. Организационна среда 

във всеки един момент върху дейността на организацията оказват влияние множество фактори, които са различни по вид и сила– външни и вътрешни. Те оказват влияние върху елементите на организацията и това може да доведе до разрушаване на равновесието – хомеостазис.

Ключова роля има управленската функция контрол. Съвременнта бизнес среда и изключително динамична, откриват се както възможности, така и заплахи. Но неравновесието може да се дължи на несъотвествие между технолигията, структурата и персонала. Всяка една организация трябва да осъществява мониторинг на външната и вътр. Среда и това става с информационната система. Трябва да се: установи влиянието на факторите, разработване на конкретни въздействия, управление на влиянието на различни въздействия с цел запазване на равновесието.

А. Външна среда на организацията - Влиянието на външната среда се изразява чрез т нар външни фактори. Те са непредсказуеми и са със силно въздействие. Класифицират се на 2 групи:

I. Фактори с пряко въздействие върху структурата, процесите и дейността на организацията

Клиенти  могат да бъдат индивиди и организации. Изследването на клиентите трябва да бъде насочено към:
проучване на потребителското търсене – свързано е с потенциалните възможности за реализация на стоката или услугата
- изследване на потребителските вкусове и предпочитания – целта е да се установи дали произведените продукти удовлетворяват потреб. Вкусове
- обвързване на предлаганата стока или услуга с платежоспособността на клиента – продукта да се предлага на приемлива за клиента цена
- създаване на собствена пазарна ниша.

Конкуренти – това са такива организации, които произвеждат стоки, удовлетворяващи еднакви потребности и използващи сходни ресурси. Биват :
Вътрешновидови– предлагат същите или подобни продукти с тези на др. Организ.
Междувидови– това са различни конкуриращи се организаци

Доставчици – снабдяват организ. С ресурси. Ресурсите, които постъпват на входа биват: веществено-енергични, капитал, трудови ресурси

Човешки ресурси– най-активния фактор. От него зависи постигането на задачите и изпълнението на целите. От изключителна важност е изграждане на оптимална структура на персонала.

II. Фактори с косвено въздействие върху организацията.
Към външните фактори с косвено въздействие спадат:

Технологията – оказва влияние върху ефективността на организацият чрез: повишаване на качеството, намаляване на Сб, усъвършенстване на дизайна

Икономически и политически фактори– могат да имат благоприятно и неблагоприятно влияние. Действието им се проявява чрез категории като: инфлация, БВП, заетост и безработица, лихвени проценти и др. Влиянието на политич. Фактри  е свързано с поведението  на различните институции, трите власти и др.

Социални и културни фактори– влиянието им се проявавя чрез убежденията, нагласите, ценностите, моралните норми. Могат както да ускорят, така и да забавят развитието на една организация. Оказват косвено влияние  в следните насоки: формират потреб. Вкусове и предпочитания, повишават или намаляват имиджа на органинзацията, променят организ. Структура.

Международни фактори– следствие са от протичащите в международен мащаб икон, полит, социални процеси.  Тяхното влияние се проявява чрез  международните спогодби, близост до военни конфликти, членство в международни съюзи. 

Б. Вътрешна среда на организацията - Вътрешната среда е изградена от различни взаимосвързани елементи, между които съществуват връзки и зависимости, съдействащи за постигане целите на организацията. Тези елементи са обект на различни управленски въздействия, проявяващи се чрез основните упр. функции. В резултат на това те се променят и се опитват да достигнат равнището  на останалите с цел да се запази равновесието между тях.

Елементите, които изграждат вътрешноорганизационната среда са:

Цели – предварително замислен резултат от дейността на хората, нещо идеално, за което се предприемат някакви действия. Те отразяват желани бъдещи състояния. Формулирането на целите става на организационно равнище и на равнище стуктурни подразделения. Всяка една организация има своя основна цел, която обуславя нейното съществуване и произтича от предназначението и. Тази цел е твърде обща. Затова тя се декомпозира на конкретни цели, които имат количествоно изражение и са адресирани към определени нейни структурни части.
Определянето на целите се извършва в следната последовотелност:
- определяне на кръга от дейности, които предстоят да бъдат извършени в съответната организация
- за всяка определена цел трябва да се посичи най-важният резултат
- да се завава предполагаемия срок за осъществяването на целта
- определяне на разходите за постигане на целта
- уточняване на конкретни критерии, които да потвърдят, че целта е постигната.

Задачи – разработването на задачите е следствие от разделението на труда. Те са предписани работи, които се изпълняват в предварително определен срок, по предварително определен начин и от предварително определен изпълнител. Задачите, които трябва да се свършат на отделните работни места са взаимосвързани помежду си и се определят от прилаганата технология. Подробното им описание се извършва в длъжностните характеристики. Според съдържанието си задачите се разделят на три основни групи: работа с предмети; работа с информация; работа с хора.

Технология – съвкупност от последователни работни операции и манипулации на един производствен процес и указания за начините и средствата за извършването им. Технологиите могат да бъдат: производствени; управленски; информационни. Технологиите оказват влияние върху: качеството на произвеждания продукт или услуга; използването на ДМА; използването на материални запаси; използването на персонала идр. Технологията оказва най-голямо влияние върху конкурентноспособността.

Персонал – съвкупността от ангажираните в организацията хора. Класифицира се по следния начин:
-В зависимост от начина му на ангажираност: вътрешен\работи на основен трудов договор\ и  външен\работи на гражданси договор\.
-В зависимост от изпълняваните функции– бива: изпълнителски, разработващ, управленски, обслужващ, охраняващ.

Структура – качествено определен и относително устойчив ред на вътрешните връзки между елементите на системата. Поведението на организацията зависи от нейната структура. Между функиционирането на организацията и нейната структура съществува двустранна връзки– от една страна структурата обуслява функционирането на организацията и от друга страна функционирането на организ. Води до изменение на структурата. Видове структури: организационна, производствена, технолигична, информационна, капиталова идр.


3. Изисквания за рационално поведение на организацията

  • Ориентация към потребителя
  • Непрекъснато действие
  • Самостоятелност и предприемчивост
  • Подобряване на дисциплината на труда в организацията
  • Формиране на ефективна организационна структура
  • Повишаване на производителността на труда чрез максимално използване на ценностите на човешкия фактор
Ефективност на организацията -  зависи от:
o   Силното и мотивирано ръководство
o   Силен управленски екип
o   Добре мотивиран и всеотдаен персонал
o   Добра групова работа
o   Стремеж към иноваторство
o   Ясно формулирани цели и задачи и др.




No comments:

Post a Comment